Връщане и замяна

Връщане и замяна

 

–  В случай че, клиентът желае да върне закупени стоки, може да се възползва от това право в 1 месец от получаването им. Задължително условие е представянето на касовата бележка получена при закупуването, стоките да са в първоначалния търговски вид, без нарушена опаковка и без да са използвани. В този случай разходите по доставката са за сметка на фирмата. 

–  Транспортните разходи по връщане в рамките на България са за сметка на фирмата, независимо от причината за връщане и при спазен срок от 1 (месец) след получаване на стоките. 

–  На рекламация подлежи  стока, която не отговаря на поръчаната от клиента. Клиентът може да я откаже още при получаването. При несъотвествие, моля свържете се с нас.  При потвърждаване на грешката ще заменим стоката, като доставката в рамките на България е за сметка на фирмата.

– В случай на производствен дефект, клиентът има право да се откаже от поръчката (в 7 дневен срок), или да поиска замяна, като разходите по доставката в рамките на България са за сметка на магазина. 

–  На рекламация не подлежат стоки, за които клиента е бил предварително предупреден за несъответсвие, както и за стоки, за които не са спазени условията на експлоатация посочени на опаковката от производителя и такива които са персонализирани с инициали, снимки, имена и др. по поръчка на клиента.

–  Клиентът има възможност да замени даден модел, в случай че той не отговаря на неговия номер. При пристигането на куриера премерете поръчаната от Вас стока. В този случай разходите за връщането на продуктите в рамките на България също са за сметка на фирмата. Не е необходимо да заплащате наложения платеж преди да премерите стоките. При замяна е нужно само да отбележите номерацията, която желаете да Ви изпратим от съответния модел. 

–  При невъзможност поръчката Ви да бъде изпълнена поради изчерпана наличност или други причини, ще бъдете уведомени. Поръчки, направени в един и същи ден от един потребител, могат да бъдат изпратени като една пратка, като това трябва да се спомене допълнително в полето за свободен коментар.

Липса на телефон за контакт с потребителя

При възникване на проблеми с доставката по наша вина всички допълнителни разходи са за наша сметка.